Šid

Šid
Šid

Općina Šid nalazi se u jugozapadnom dijelu Vojvodine na šumovitim obroncima Fruške gore. Teritorija općine nalazi se na tromeđi tri republike, Hrvatske, Republike Srpske i Republike Srbije. Općina zauzima površinu od 687 kilometara četvornih od čega je četvrtina prekrivena šumama koje su izuzetno bogate krupnom i sitnom divljači. Veliki deo naše općine nalazi se pored rijeka Save, Studve i Bosuta i veštačkih jezera kod Erdevika i Sota. Jezerske vode su bogate ribom tako da su privlačne za ribolovce ali i za sve ljubitelje odmora u nezagađenoj prirodi. Pored bogate prirode, brojni su i kulturno-povijesni spomenici. Arheološko nalazište Gradina i antička nekropola Beljnjača svjedoče o naseljenosti naše općine u najranijem periodu povijesti. Na ovoj teritoriji nalazili su se značajni putevi koje su Rimljani gradili iz vojno-strateških razloga. Brojne crkve i samostani krase našu općinu, a neki od njih su: Privina Glava, Sveta Petke i samostan Đipša.
Memorijalni kompleks „Sremski front“ govori o jednoj od najvećih bitaka iz Drugog svetskog rata. Galerija slika „Sava Šumanović, najvećeg srpskog slikara modernog doba i Muzej naivne umjetnosti „Ilijanum“, pionira naive Ilije Bašičevića Bosilja nalaze se u samom centru Šida.
Šid se kao naselje počinje formirati krajem XVII i početkom XVIII stoljeća. Postoje brojne legende o nastanku imena Šid, jedna je da je nastao od reči „Sita“ što znači gusta šikara koja je rasla oko potoka, dok druga legenda kaže da je postojao most preko potoka koji se na Mađarskom izgovara „Hid“ pa odatle vremenom Šid. Najprihvatljivija teorija kako je Šid dobio ime jeste od nemačke reči “SCHEID” što znači granica ili nešto što razdvaja.17.05.1773. godine carica Marija Terezija je dodelila Šidu status grada.
Znamenite ličnosti Šida:
1. Sava Šumanović 22.01.1896 – 28.08.1942. Galerija slika „Sava Šumanović“
2. Ilija Bašičević Bosilj 1895 – 1972. Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“
3. Filip Višnjić 1767 – 1834. Etno postavka „Filip Višnjić
4. Božidar Boško Simonović-Boža Dunster 31-01.1898. – 5-08.1965

Top