Irig

Irig
Irig

Na južnim obroncima Fruške gore, na sredini puta između Novog Sada i Rume, prostire se općina Irig s naseljenim mjestima: Vrdnik, Rivica, Jazak, Grgeteg, Neradin, Šatrinci, Velika Remeta, Krušedol Selo, Krušedol Prnjavor, Mala Remeta i Dobrodol.
Irig se prvi put pominje 1225. godine. U srednjem vijeku mijenja gospodare i dugo je pod turskom vlašću. Krajem XVIII stoljeća (1796) kuga je uništila naselja (umrlo je 2548 stanovnika). Prije velike epidemije, Irig je bio najrazvijenije naselje “prijestonica” Srijema, a isto tako i u XIX stoljeću. Značajno kulturno-prosvetno središte, sa samostanom Hopovom u blizini, dobija već 1842. godine srpsku čitaonicu. U narodnooslobodilačkom ratu Irig je jedno od glavnih uporišta i centara borbe za slobodu 1941 – 1944. godine.
Irig je izletišno mjesto s prirodnim ljepotama, voćnjacima i vinogradima, starim samostanima, a na domaku je i Vrdnik, značajno turističko mjesto u Vojvodini. U Vrdniku su rekreacioni centar s bazenima “Termal”, banja i lječilište. U Irigu se održavaju tradicionalni “Dositejevi dani”.
Ovaj kraj ima razvijeno voćarstvo i vinogradarstvo s proizvodnjom čuvenih vina.
Značajan dio turističke ponude općine predstavljaju turističko privredne manifestacije: ”Dani vina” – Rivica, ”Bostanijada” – Rivica, ”Patlidžanijada” – Neradin, ”Pudarski dani” – Irig, ”Guščijada” – Šatrinci, ”Vidovdanski sabor” – Vrdnik, ”Jesen ide, dunjo moja, kukuruzi već su zreli” – Jazak.

Top